Spalio 9 d. Vilniaus vaikų ir jaunimo meno galerijoje atidaryta paroda „GRAFIKA ? punktyrai laike“

Menininkų skirstymas pagal žanrų rūšį ar įrašą aukštojo dailės mokslo diplome jau seniai nebėra menininko atpažinimo kodas, nors bendravime, ypač žiniasklaidoje, jis dar įsitvirtinęs. Toks skirstymas kol kas galioja ir Lietuvos dailininkų sąjungos „sekcijų“ pavidalu.
Smulkiau nenagrinėjant situacijos istorinių priežasčių ir nesiūlant konkrečių sprendimų – visgi situacija kinta. Jau nuo didžiojo valstybės virsmo prasidėjęs laisvėjimo procesas paveikė ne tik jaunuosius. Prasisegioję taisyklingai susiūtas technologinių švarkų sagas, dauguma menininkų įkvėpė ore tvyrantį nežaboto kūrybingumo ozoną.
Šioje parodoje – skirtingo amžiaus ir braižo „diplomuoti“ grafikai, plėtojantys grafikos sąvoką iki konceptualių erdvinių – tūrinių sprendimų ar net instaliacijų. Norint, tuose kūriniuose galima atsekti ir tradicinės grafinės raiškos bruožų, kaip, beje, ir brandžių „ne grafikos“ cecho atstovų darbuose, parodoje iliustruojančius terminologijų beribiškumą. Žiūrovus kviečiame pamatyti ir pamąstyti.                 


M. Marcelionytė-Paliukė, Piešinio ir autorinės knygos įvietinta instaliacija, nuotr. aut. Vytas Nomadas

Parodos kuratorė Jūratė Stauskaitė
Parodos dalyviai: Irma Balakauskaitė, Aistė Kisarauskaitė, Marija Marcelionytė-Paliukė, Diana Radavičiūtė, Jūratė Rekevičiūtė, Gintautas Trimakas, Saulius Valius, Eglė Vertelkaitė.

Daugiau apie parodą
Parodos fotoreportažas

Rėmėjai:
Lietuvos kultūros taryba
Vilniaus m. savivaldybė