Vieno kūrinio galerija [1kg] Plungėje, bendradarbiaudama su Kleopo draugija, gruodžio 30 dieną, dvyliktą valandą pristatė meninių diagramų katalogą 2023. Šis renginys – finalinis etapas parodos „Medinė juvelyrika prie užkabintų stiklinių durų“.

Paroda buvo eksponuota VDA Telšių dailės galerijoje 2023 metais. Šio renginio data pasirinkta neatsitiktinai. Katalogas pristatytas likus vienai dienai iki Naujųjų metų ir tik vieno egzemplioriaus tiražu. Tokiu būdu stengiamasi atkreipti dėmesį į meno ar kūrybos tiražavimo klausimus, išskiriant atskirą vienetinio dirbinio kategoriją. Trisdešimt diagramų talpinantis katalogas yra vos dviejų centimetrų dydžio. Pavadinimo skaičiai 2 0 2 3 veikia kaip nuoroda į jau praėjusius metus, kurie linijinio laiko simetrijoje išlieka unikalūs tuo jog jau yra praėję, išgyventi ir nebepakartojami.

Nors tai yra dovana skirta plačiai auditorijai, ji man asmeniškai siejasi su meninės ir pedagoginės praktikos persipynimu. Šis katalogas turi akivaizdžių nuorodų į juvelyriką, todėl gali būti patrauklus vaizduojamojo meno studentams. Jį dedikuoju  ne tik visiems meno ir dailės kritikos fakultetams, bet ir, žinoma, gerokai platesniam meno tyrintojų laukui, kurio samprata leidžia praėjusius metus sukataloguoti ir tokiu būdu pamiršti, kad būtų atvertas kelias naujoms galimybėms ir naujiems atradimams. Sąmoningai maža – nekokybiška kiekybė, iš principo gali būti atsveriama imanentinės kokybės kiekiu.

Katalogo sudarytojas, menininkas-tyrėjas, VDA Telšių fakulteto docentas dr. Juozas Laivys

Atsižvelgiant į tai, jog 2023 metais numeruojamo laiko nebedaug, renginio trukmė bus ribota. Katalogas pristatytas Vieno kūrinio galerijoje (Senamiesčio a. 5, Plungė).

Parengta pagal Kleopo draugijos informaciją