Tekstilės menas ir dizainas | Bakalauro studijos | Vilnius

VDA tekstilės katedros alumnų paroda.

Parodos atidarymas vasario 24 d. 18 val. VDA tekstilės galerijoje - dirbtuvėse „Artifex“.

Paroda vyks iki kovo 14 d.

VDA Vilniaus fakulteto tekstilės katedros inicijuoto „Sugrįžimų“ ciklo ketvirtosios parodos dalyviai 2010-ųjų m. laidos alumnai: Neringa Bučaitė, Aušra Bernotė, Justina Gražytė, Rasa Kilaitytė-Gudmonienė, Marytė Liutkevičiūtė-Boran, Kristina Matijošaitytė, Dovilė Stasiulytė, Mantas Televičius, Jelena Škuliena.

Ketvirtus metus iš eilės galerijos erdvėse yra vykdomas socialinis-meninis tyrimas, parodų ciklas „Sugrįžimai“. Bendrai ekspozicijai čia suburiami Vilniaus dailės akademijoje tekstilės studijas baigę studentai. 
Projekte keliamas klausimas: kas atsitinka studentui po studijų, kuo ir kaip jis gyvena toliau? Kodėl Lietuvoje dažnai nutylima abejonė, kad studentas baigęs meno studijas sies savo gyvenimą su menu? Projekto metu rodomi artefaktai liudija, kas gi iš tikrųjų įvyksta po studijų. Ar menas lieka gyvenimo dalimi, ar studijų procesas tampa dar viena naudinga patirtimi? Jauni diplomuoti menininkai atskleidžia savo gyvenimo užkulisius ir aktualijas.
Šįkart tai aštuoni 2010-ųjų m. laidos absolventai sutikę dalyvauti parodoje. Šiuo metu jie pasukę skirtingais keliais tiek geografiniu, tiek profesinės veiklos požiūriu. Dalyvių santykiai su tekstile, tekstilės dizainu labai įvairūs – vieniems ji kasdieninė darbo medžiaga, pragyvenimo šaltinis; kiti naudoja kūrybišką požiūrį apibūdindami savo gyvenimą. 
Mantas Televičius, dirbantis psichiatrinėje ligoninėje meno terapeutu, eksponuoja keletą metų trunkančio darbo su pacientais „tekstilinį“ rezultatą. Neringa Bučaitė pateikia žiūrovams tekstilės dizaino srityje savo darbų ir patirties išklotinę. Justina Gražytė (Pinkis) atliktu tyrimu artimoje aplinkoje kviečia save ir kitus permąstyti, kas yra „tekstilė“, kurią ji studijavo. Kitų absolventų gyvenimą atspindintys „eksponatai“ taip pat leidžia suprasti, kad įmanoma išlikti šalia meno arba mene, paliekant saugias VDA studijas.
Ši paroda – tai savotiškas „klasės susitikimas“, kurso prisistatymas, o drauge – tekstilės studijų pritaikymo praktikoje socialinis tyrimas.

 

Verčiau sugrįžti ir numegzti tinklą nei nerti prieš srovę, svajojant apie žuvį.

Kinų patarlė